18.10.18

Merve Şendil : Dream Logic


“İmgelenebilir dünyanın haritası ancak rüyalarda çizilir. Duyusal evren alabildiğine ufaktır.”
Charles Nodier, Rêveries

“Seyre dalmadan önce düş kurulur. Her görünüm bilinçli bir gösterim olmadan önce düşsel bir deneyimdir. Yalnızca daha önceden düşte görülen görünümlere estetik bir tutkuyla bakılır.”
Gaston Bachelard, Su ve Düşler   
                                                                               
Sanatorium, 23 Ekim – 02 Aralık 2018 tarihleri arasında küratörlüğünü Özgül Kılınçarslan’ın yaptığı, Merve Şendil’in Dream Logic adlı solo sergisine ev sahipliği yapacak.

“Dream Logic” (Rüya Mantığı) ilk bakışta birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın biraradalığı gibi görünüyor. Oysa canlandırma yetisi, sezgiler ve kavrayışımız açısından bir düşünme aralığı açmak için anahtar bir tanımlama. Rüya mantığı, en ilkel hayvani arzularımızı ve en yüce ruhani arzularımızı, en karanlık korkularımızı ve en parlak sevinçlerimizi kucaklar. Böylece normalde uyanık bilinç tarafından tanınandan çok daha geniş bir deneyim ve gerçeklik yelpazesi sunar. Aslında rüyalarımızda akıl bir biçimde hüküm sürer ama uyanık olduğumuz zamanlardaki mantıkla ilgilenmez. Fakat akıl yürütme ve kavrayış hatta bazı düşünürlere göre toplumsal bilinçaltı, duyular ve hatıralarla içiçe geçerek bize başka dünyaların kapılarını açar.

Merve Şendil’in yeni kişisel sergisi, “Dream Logic”, rüya görmenin en iyi ve en zorlayıcı bakış açılarını, hayallerin başka bir gezegenden gelen ötekiliğini hatırlamak için bizleri pembe bir kutup ayısının gerçekliğine bakmaya davet ediyor. Sergide yer alan çalışmalar, düş kuran kişiyi ve düş kuran kişinin dünyasını birlikte inşa ederken, izleyicinin bildiğini, tanıdığını düşündüğü imgeleri bir an için yabancılaştırarak, onlarla  bir etkileşim ağı geliştirmesine izin veriyor. Diğer bilme biçimlerine erişmek için rasyonel analizin ötesine uzanan akla dair bir öneride bulunuyor. Sanatçı, matematik ve hassas renk geçişleriyle ürettiği resimsel imgelerle kolektif bilinçaltının dolambaçlı derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarırken, sarı bir topun maceralarını anlattığı yerleştirmesinde modern biçimsel mantığı, rüya mantığıyla birlikte ele alıyor.