24.11.20

'Hegemonya' 25 Kasım’da yayında!

 

 Kadına şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un hazırladığı Hegemonya adlı belgesel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yayında olacak! 

Handan Uslu’nun yönettiği ve 9 farklı kadının tanıklıkları eşliğinde şiddeti tarifleyen belgesel, ilk gösterimini 25 Kasım Çarşamba günü saat 14:00’te platformun YouTube kanalında yapacak. 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun hayata geçirdiği Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında yayınlanacak Hegemonya'nın gösterimi ardından, film ekibinin katılacağı bir çevrimiçi sohbet gerçekleşecek.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ile desteklenen ve Handan Uslu’nun yönettiği “Hegemonya”, toplumun ve medyanın kadına yönelik şiddete olan katkısını ve etkisini sorguluyor. 


İris Mozalar

Ayşe Ece Durmaz, Gül Erdoğmuş, Handan Uslu, İris Mozalar, Mahinur Aytaç, Merve Namlı, Nesibe Kırış ve Zeynep Reva’nın tanıklıklarını izleyeceğimiz film; hak ve yaşam mücadelesinde kadını bekleyen hukuki ve psikolojik yolculuğun izini sürerken, kadınların iç muhasebelerinden dönüşümlerine, kurdukları duygusal ortaklıkların bu mücadelenin bir parçası olduğunu söylüyor.


Handan Uslu


“Türkiye’de şiddetin adı yok”

Şiddet gören kadınların arama motorlarında yaptıkları yardım çağrılarına internet ekosisteminde yarattıkları bir sistemle yanıt veren kadinhaklari.org'un kurucusu da olan Handan Uslu, filmin çıkış hikâyesini şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye’de duygusal ve ekonomik şiddetin adını çoğu zaman koyamıyoruz. Ana akım medyadan, filmlerden ya da televizyon dizilerinden bize sunulan romantizmin gerçek ve doğru olduğuna inandırılıyoruz. Böylece şiddetin okumasını yapmak da zorlaşıyor, destek imkanlarına ulaşmak da çoğu zaman mümkün olmuyor. Görünmeyen şiddeti nasıl adlandırırız, konuşuruz ve birbirimize daha kolay nasıl ulaşırız sorularından doğdu kadinhaklari.org; “Hegemonya” da bu sorulara verdiğimiz yanıtlardan biri ve video aktivizm çalışmalarımızın da başlangıcı.”

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun AB Türkiye Delegasyonu’nun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle çektiği filmin prodüksiyon sorumluluğunu Berk Büyükakın ve görüntü yönetmenliğini Barış Aygen üstlenirken, alternatif sahnelerin özgün söz ve müzik yazarlarından İlay Bal da filme şarkılarıyla katkıda bulunuyor.