11.1.15

Taken 3 / Takip 3



Liam Neeson, eski bir gizli operasyon ajanı Bryan Mills olarak karşımızda ve eski karısıyla bir araya gelme şansı, karısının vahşice öldürülmesiyle kaybolmuş durumda.
Tutuklanmak üzere iken öfkesine yenik düşer ve FBI, CIA, polis amansız bir şekilde onu takip etmeye başlar.
Mills son kez “becerilerini” kullanarak gerçek katillere ulaşmaya çalışır.
Ancak onun için anlamlı olan tek şeyi korumalıdır – kızını.

Takip’de birçok ödülün sahibi olan Liam Neeson, sinemanın belki de en yeni ve en beklenmedik aksiyon kahramanına dönüşüyor.
Aynı zamanda Bryan Mills rolüne getirdiği ağırlık, seriye derinlik katıyor.
Gergin tavrı yerine Bryan daha çok ailesine olan sevgisi ve sahip olduğu yeteneklerin öldürücülüğü ile tanımlanıyor.


Karakterin kalitesi, Takip filmini 2008’de zirveye taşıyan etkenlerden en önemlisiydi.


Birkaç yıl sonra Neeson ve yapımcı-senarist Luc Besson, senarist Robert Mark Kamen Takip 2 projesini hayata geçirmek için Olivier Megaton yönetmenliğinde tekrar bir araya geldiler.
 Bir kez daha izleyici Neeson’u yeteneklerini gizli operasyonlarda kazanmış emekli ajan ve aynı zamanda ailesi için koruyucu bir baba olduğu için alkışladı.



HİKAYE

Takip ve Takip 2 filmlerinde Bryan Mills ve karakterin dünyasını yaşamaktan keyif alan Neeson, üçüncü film için hazırdı; ancak Takip 3 ‘ün seyirciye yeni bir şeyler sunacağından emin olmak istedi.
“Üçüncü film için geri dönmek beni çok heyecanlandırdı ancak daha fazla ne yapabiliriz diye düşündüm. Bryan Mills kızının tekrar kaçırılmasına izin vermemeliydi. Aksi takdirde iyi bir ebeveyn olmayacaktı. Ancak senaristlerimiz Luc Besson ve Robert Mark Kamen çok ilgi çekici bir hikaye ile geldiler.” diye açıklıyor Neeson.


TAKİP 3’de Bryan şimdiye kadar yaşadığı en büyük sınavla karşı karşıya.
Eski karısının öldürülmesinden sorumlu kişilerin peşindeyken, sayısız kanun adamı onu takipte.
Gerçek katilleri ararken, bir yandan da kızını korumak zorunda.

“TAKİP 3’ü serinin diğer filmleri arasında önemli hale getiren şey Bryan Mills’in hala tüm gücünü ailesinin güvenliği için kullanması” diyor Neeson.
“Bu yüzden bu filmler geniş küresel bir izleyici kitlesine sahip. Çünkü derinlerinde her şey sevgiyle ve aileni korumak için feda ettiklerinle alakalı.”


“Filmde aksiyon çoğalırken aynı oranda seyirciyi hazırlamalısınız” diyor yönetmen Megaton.
“Bu yüzden karakterlerinizi başka bir yönde yapılandırmalısınız. Biraz karışık çünkü unsurlar kartopu yemiş etkisi yapıyor. Ve bu etki karakterlerin duygularını ve insani davranışlarını etkiliyor. İlk önce duygu türbülansının ortasında buluyoruz kendimizi, daha sonra aksiyon büyük bir tayfun gibi patlak veriyor. Bu iki element uyuşmalı ve bu zor bir süreç, adeta bir yemek tarifi. Her anını ayarlamalısınız. Aksiyon tufanı gelirken bunun farkında olmuyorsunuz çünkü o an duygusal kaosun içindesiniz. Sonra bir anda fiziksel bir kaosun içerisinde kalıyorsunuz. Filmin yapısı bu şekilde”


Neeson film serisini dikkatle hazırlanmış bir aksiyon-drama karışımı olarak tanımlıyor: “Her ne kadar Bryan farklı ‘yeteneklere’ sahip olsada sıradan bir erkek özellikleri taşıyor. İnsanlar ailesine duyduğu sevgiyle tanımlanır. Ebeveynler çocukları için her şeyi yaparlar ve Bryan’da bunu görebiliyoruz. Tüm hatalarına karşılık, o hala çocukları için birçok fedakarlığı yapabilecek bir baba. Ama eminim ki seyirci onun sisteme ve otoritedeki kişilere güvenmemesinden çok keyif alacak. Eğer kanunu çiğnemek zorundaysa, bunu yapacaktır.”


“Takip serisinin altında yatan hikaye birbirine bağlı durumda.” diye devam ediyor Neeson.
“Seyirciyi heyecanlandırmaya çalışmak dışındaki şeylerden fazlasıyla kaçındık. Bu zaten var olan aksiyonu daha da tetikledi. Tabiî ki Bryan Mills ailesini her şeye karşı savunuyor ve koruyor. Önünüzde her an teste tabi tutulan bir güçlü ilişki var. Bu temeli yerine oturtur ve seyirciyi bu sevgiye, özellikle de Bryan ve kızı Kim arasındaki sevgiye inandırırsanız, aksiyonu istediğiniz yere götürebilirsiniz.”






Taken 3

Yönetmen: Olivier Megaton
Oyuncular: Liam Neeson, Forest Whitaker, Famke Janssen
Tür: Aksiyon
Ülke: Fransa