21.9.17

Nazlı Gürlek'in BİR Performansı ANAMED'de!


Nazlı Gürlek, BİR, Kağıt üzerine karışık teknik
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve
Performistanbul işbirliğiyle, Nazlı Gürlek imzalı “BİR” isimli performans projesi, 23 Eylül Cumartesi günü 17.00-20.00 saatleri arasında ANAMED’de gerçekleşecek.

Çatalhöyük’teki Bina 80’de ortaya çıkarılan, MÖ 6500 yılı civarında, ritüel amaçlı yapıldığı düşünülen bir duvar resminden ilham alıyor.

Gürlek, duvar resminden yola çıkarak yaptığı her biri 9 metrelik iki rulo, resmin ortaya çıktığı kazı sürecini gösteren arkeolojik görsel dokümantasyon ve bir performansçının canlı hareketi dahil olmak üzere resim, belge ve hareketten oluşan üç farklı ifade diliyle yeni bir ritüel ortaya çıkarıyor.
Güneşin batışını çevreleyen 3 saat boyunca sürecek olan performans, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin 3. kattaki terasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Nazlı Gürlek, performansa konu olan resimle ilgili şunları söylüyor: “Arkeolojik bulgulardan, Çatalhöyük’te tüm yapıların konut işlevi taşıyan mekânlar olduğu ve toplumun, bu yapıların içinde gerçekleşen çeşitli ritüellerle organize edildiği anlaşılıyor. Duvar resimleri yapmak da bu ritüellerden biri. Çatalhöyük resimlerinde genellikle birkaç geometrik formun tekrarından oluşan, oldukça kontrollü ve neredeyse matematiksel kesinlikte yapıldığı gözlenen soyut motifler görüyoruz. Bu performansa konu olan resim ise, diğerlerinden farklı. Görsel anlamda dağınık, uçucu, akıcı ve boşluklu. Bu resim bana duraksız akan nehirleri, hem doğaya hem insan bedenine hayat veren yaşam enerjisini, yaratım gücünü, yaşamın sınır tanımaz gücünü hatırlatıyor.”



Çatalhöyük B80 duvar resmi, MÖ 6500 civarı

Sanatçı, performansta bu resmin anlamını ve bugüne dair bize neler söyleyebileceğini araştırıyor ve izleyiciyi de kendi anlamını bulmaya davet ediyor.

Nazlı Gürlek

BİR

Performans

İstanbul Bienali Paralel Etkinliği
ANAMED ve Performistanbul işbirliğiyle

Süre: 3 saat
Küratör: Simge Burhanoğlu
Performansçı: Aslı Bostancı  

Tarih: 23.09.2017
Saat: 17:00 – 20:00
Yer: ANAMED, 3. Kat Teras