4.5.18

Pelin Turgut : Eriyen Ülkenin Sırları


!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin kurucularından ve direktörlerinden, masal anlatıcısı Pelin Turgut’un ilk kitabı Eriyen Ülkenin Sırları, Ganj Yayınları’ndan çıktı.

10 hikâyeden oluşan ve güncel sanatçı Bülent Gültek tarafından resimlenen kitap, günlük hayatın koşturmacalarından sıkılmış yetişkinleri, içinde büyünün, kayıp hikâyelerin, konuşan haritaların, duygusal uzaylıların geçtiği büyülü ve şiirsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Gökçe Çiçek İpek editörlüğünde Ganj Yayınları’ndan çıkan Eriyen Ülkenin Sırları, tüm kitabevlerinde ve internet kitap satış noktalarında 15 TL’den satışa sunuldu.

TADIMLIK

Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bizler henüz birer hayal, içimiz deve, dışımız pire iken, her yer kapkaranlıkmış. Koyu, kalın, bir çellonun göbeği gibi bilinmezmiş bu karanlık. Her şeyin karanlığıymış.


Pelin Turgut

Sessizmiş bir de çok.
Binlerce yıl geçmiş; zaman da neymiş ki? Karanlık karanlıkla kalmış.
Ve günlerden bir gün karanlık nefes vermiş. Titremiş ve ağzı ateş saçan ejderha kafalı kocaman bir yılan fırlamış içinden. Derisi gökkuşağının her renginde parlıyor, verdiği her nefes kıvılcımlar saçıyormuş. Aynı anda her yerde imiş. Hem yukarda, hem aşağıda, hem içerde, hem dışarda. Bu sayede karanlığın en ücra köşelerinde bile aydınlık kırıntıları belirmiş.
Hikâyeleri de bu kırmızı göbekli Büyük Yılan getirmiş.
Her nefesi bir hikâye, bir dünya imiş. Dünyaların sonu yokmuş o yüzden. O nefes verdikçe çoğalır, zenginleşirlermiş.
Her şey hikâyeymiş onun ağzından dökülen; ışıldayan rengârenk iplikler gibiymişler; birbirlerine o kadar karmaşık bir örgüyle, hayal edilebilecek en ince ipek halıdan da sıkı düğümlenmişler ki insan aciz gözüyle bakmaya kalksa gözü kamaşacağından ya budalalaşır ya da kör olurmuş.
Yıldızlar da bu desenlerin içinden çıkmış, denizler de. Denizin içindeki tek gözlü yaşamlar da. O günler de, yirmi beş bin yıl sonraları da, o hikâyelerin içindeymiş en baştan.
Bütün hikâyeler birmiş, ejderha kafalı koca yılanın nefesinde gizli. O yüzden başlangıç da yokmuş, bitiş de.