23.11.18

'Bu Bir Performans Değildir' Daire Sanat’ta!


Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, bu kez canlı performans sunmuyor.
Performans kalıntılarını sergileyerek sürece ve dönüşüme dikkat çekmeyi amaçlayan Bu Bir Performans Değildir, ​​ 30 Kasım 2018 - 12 Ocak 2019 tarihleri arasında Daire Sanat’ta izleyici ile buluşuyor.

Performistanbul​​ ve ​Daire Sanat​​ iş birliğinde gerçekleşecek olan ​Bu Bir Performans Değildir ​​ ​​sergisi “zamanı nasıl sergilersin?” sorusunu araştırıyor ve performans sürecinin hayattaki izlerini, sürecin objeye dönüşmüş halini sunuyor.

Türkiye’de performans sanatının önde gelen temsilcisi olarak bu alanda araştırmalarına ve çalışmalarına devam eden Performistanbul, 3. yılına ​Bu Bir Performans Değildir​ sergisiyle güncel sanat alanında yeni bir kapı aralayarak giriyor.

Simge Burhanoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergi, Performistanbul’un kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirdiği 40 performans arasından seçilmiş 9 performanstan geriye kalanları “tekrar” sergileyerek, performans sürecinin sergilenmesinin imkansızlığı üzerine duruyor.
Canlı performansın sergilenmediği ya da performans dokümantasyonu sergisi olmayan ​Bu Bir Performans Değildir, performanslara değil, performans sürecine; performansın sanatçılardaki, izleyicilerdeki, hayattaki izlerine ve hissine odaklanıyor.
İzleyiciler, performansın kendisini görmeyecekler, süreç sonrasında kalan kalıntıların izlerini sürecekler. Amaç bir performans dokümantasyonu üzerinden performansı tekrar var etmek ya da izlemek değil; kalıntılar üzerinden süreci hissetmek, araştırmak ve dönüşüme dikkat çekmek.


​Ekin Bernay

Bir sanatçının canlı performansı nasıl zamanı ve mekanı belli bir deneyime ve koleksiyon değeri olan bir sanat eserine dönüşür?
Bu kalıntılar başlı başına bir eser niteliği taşır mı? Yoksa sadece performansın objeleri midir? Bir sanat eserinin kimliği ve derinliği şimdi ve gelecekte nasıl korunur ve deneyimlenir? Malzeme ile hafıza arasındaki ilişki nedir?..​ gibi soruları ele alacak olan sergide, performanslardan geriye kalan, yaşanmışlık taşıyan somut materyaller ile sürecin şimdiki zaman temsilcileri olan sanatçıların performansın kendilerindeki izlerini  paylaştıkları ses kayıtları da sunulacak. Şimdiki zaman ve geçmiş performans süreci arasındaki köprünün izleyiciler tarafından oluşturulmasını dileyen, görsellik üzerine kurulu olmayan bu sergi hafıza üzerine odaklanıyor.

Elle tutulamayan performans sürecini yani “yok olanı” sergileyen Performistanbul, güncel sanat alanında yeni bir kapı aralamayı hedefliyor​.
Her performansın hafızasını farklı formlarda barından objeler arasında torba, alçılar, günlük sayfaları, bant, beton, taş ve cam kırıkları gibi malzemeler yer alıyor. Tek başına değerli görülmeyen, fakat birçok yaşanmışlık taşıyan ve aslında performans sonrasında artık başlı başına birer eser haline gelen "izlere" odaklanan sergide,​ AslieMk​​'nın ​Beton, Batu Bozoğlu​​'nun ​Sadece 15, ​​ Ebru Sargın L.​​'ın ​Sessizlik, ​Ekin Bernay’ın ​Kumdan Kalelerim, ​​ Gülhatun Yıldırım​​'ın ​Senin Yarın Su, İ. Ata Doğruel​​'in ​Sonsuz Tarla, ​​ Leman S. Darıcıoğlu​​’nun Zehirlenmiş Prenses, ​Özlem Ünlü​​'nün ​Tape ve ​Selin Kocagöncü​​'nün canlı kamera performansı​ Smile isimli performanslarından geriye kalanlar yer alıyor.

Sergi hakkında makaleler, okuma ve değerlendirmeler, küratör ile turlar ve konuşmalarla desteklenecek olan ​Bu Bir Performans Değildir, ​12 Ocak 2019​​ tarihine kadar ​Daire Sanat​​’ta görülebilir.

Daire Sanat
Akarsu Cad Şimşirci Sk Santral Apt No 11/1, Cihangir, Beyoğlu