14.6.22

'Lightyear / Işıkyılı' Suudi Arabistan, BAE ve Malezya'da eşcinsel öpüşme nedeniyle yasaklandı!



Pixar'ın Toy Story / Oyuncak Hikayesi'nin 'spin-off'u olarak çekilen "Lightyear / Işıkyılı" filmi, aynı cinsiyetten bir öpücük sahnesi içermesi nedeniyle, diğer Batı Asya bölgelerinin yanı sıra Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt'te gösterilemeyecek.

Alisha adında yeni bir lezbiyen uzay bekçisi karakteri ve eşinin birlikte bir aile kurmalarını ve dudaklarından öperek birbirlerini selamlamalarını içeren sahne, orijinal olarak Disney tarafından filmden kesilmişti. Ancak Pixar animatörleri, Variety tarafından elde edilen açık bir mektupta, Disney'in kesinti talep ederek, "açıkça eşcinsel sevgisini" sansürlemesini protesto etmek için Disney aleyhine konuşunca, film eski haline getirilmişti.



17 Haziran'da ABD'de vizyona girmesi planlanan, geçmeyeceği düşüncesiyle Suudi Arabistan'da hiçbir zaman sansüre tabi tutulmayan Lightyear, başlangıçta sansür kısıtlamalarının gevşetildiği BAE'de gösterime girmesi için onaylandı. Ancak, Disney ve “Lightyear”ı, Müslümanlara ve İslam'a hakaret etmekle suçlayan sosyal medya çağrılarının ardından filmin BAE'de oynatılma lisansı aniden iptal edildi.

Batı Asya bölgesinde seks, eşcinsellik ve dini konularla ilgili veya bunları içeren filmler sansür kurallarına uymak için rutin olarak kesilir. Bu durumda Disney ya isteksizdi ya da yerel sansürcüler tarafından talep edilen düzenlemeleri yapamadı.

Ayrıca filmin batılı değerlerle daha az uyumlu hale gelen Güneydoğu Asya ülkesi Malezya'da da vizyona girmeyeceği doğrulandı. Ülkenin sansür otoritesi LPF, "eşcinsel ve doğal olmayan seks" içeren temalar, diyaloglar veya sahneler içeren herhangi bir filme şiddetle karşı çıkıyor.