2.10.23

“Zakir” belgeselinin Galası yapıldı!

 


Yönetmenliğini Okan Ulusoy ve Melih Cevdet Tekşen’in üstlendiği, 2015 yılında çekimlerine başlayıp 2023 yılında tamamladığı “Zakir” adlı belgeselin gösterimi Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleşti. 

Zakirlik hizmetinin geleneksel olarak sürdürüldüğü yörelerde yaşayan farklı kuşaklardan zakirleri konu alan belgeselin çekimleri Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Nevşehir, Amasya, Çorum, Tokat, Konya ve İstanbul'da yapıldı. Belgeselde, usta-çırak ilişkisiyle yüzyıllar boyunca aktarılan bir irfanı taşıyan zakirlerin aynı “yol”a bağlılıkları ve aşklarıyla müzik performansının ötesinde nasıl bir görev üstlendikleri onların dilinden anlatılıyor. Cem törenlerinin yanı sıra zakirlerin muhabbet ortamlarındaki performanslarının da yer aldığı belgesel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne ait kültür sanat mekanları ve yurtdışında gösterilecek. 



Alevi-Bektaşi-Kızılbaş süreklerinin başlıca ibadeti olan cem törenlerinde saz çalıp deyiş ya da nefesleri söyleyen zakirler, yüzyıllar boyunca âşıkların saz ve sözlerini bugünlere taşıdı. Geçmişten günümüze Alevi-Bektaşi-Kızılbaş kültürel ve kolektif belleğinin en önemli taşıyıcılarından birisi olan zakirler, günümüzde daha da görünür olarak bu hizmeti sürdürmekte. 2010 yılında Şanlıurfa’nın Kısas bölgesinde yetişen bir âşık ve zakir olan Dertli Divani’ye, UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi” kapsamında "Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülü verilmesi, zakirliğin son yıllardaki görünürlüğüne önemli etkisi oldu.





Günümüzde Anadolu’nun hemen her yöresinde sürdürülen geleneksel cem törenlerinde "On İki Hizmet” olarak kabul edilen hizmetlerden birisini devam ettiren zakirler, aynı zamanda dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren günümüz cem evlerinin de önemli bir görevlisi. Belgeselde, birbirinden farklı yaş ve bölgeden gelen zakirlerin farklı icraları ve anlatımları, bir ağacın rengarenk açan dalları gibi göğe uzanan geleneklerin nasıl birbirine kenetlendiğini ve aşkla bugünlere taşındığını gösteriyor.