12.9.24

Biyi Bándélé’nin son romanı 'Àjàyí’nin Yolculuğu' çıktı!



 Ayrıntı Yayınları, Afrika edebiyatının dikkat çeken eserlerini Türkiye’deki okurlarla buluşturmaya, Nijeryalı Samuel Àjàyí Crowther’ın kölelikten kurtarıcılığa, çocukluktan erkekliğe, koşmaktan direnmeye uzanan mucizevi ve gerçek hayat hikâyesini anlatan Àjàyí’nin Yolculuğu ile devam ediyor! 

Afrika’nın en yaratıcı yazarlarından biri olarak gösterilen Biyi Bándélé’nin 2022’de vefat etmeden önce kaleme aldığı ve ölümünün ardından basılan son romanı Àjàyí’nin Yolculuğu, Malili köle tüccarlarının kasabasını işgal ettiği gün hayatı kökten değişen on üç yaşında bir çocuğun özgürlük koşusunu, mücadelesini ve zaferini anlatıyor.

Nijeryalı romancı, oyun yazarı ve film yapımcısı Biyi Bándélé’nin vefatından önce kaleme aldığı son romanı Yorùbá Boy Running, Àjàyí’nin Yolculuğu adıyla Ayrıntı Yayınları’nın Edebiyat Dizisi kapsamında okurlarla buluştu. Àjàyí’nin Yolculuğu, sömürgeciler kasabasını işgal ettikten sonra köle tacirleri tarafından kaçırılan, ardından Hıristiyan olan ve ilk Afrikalı piskopos olarak tarihe geçen Samuel Àjàyí Crowther’ın gerçek hayat hikâyesine dayanıyor.


Biyi Bandele


Tanrıların koruyup gözettiği Òsogùn’da yaşayan 13 yaşındaki Àjàyí, Malili köle tacirleri tarafından kaçırılır. İngiltere Anglikan Kilisesi’ne atanan ilk siyahi piskopos ve Oxford Üniversitesi’nden diploma alanilk Afrikalı olan Samuel Àjàyí Crowther’ın özgürlük mücadelesi böyle başlar...

Lagos’tan Sierra Leone’a, çöllerden Kraliçe Viktorya’nın toplantı salonlarına uzanan bu sıra dışı hayat hikâyesinde, bir din adamı, dilbilimci, öğretmen ve yazar olan Crowther’ın kıvrak zekâsına, köleliğin kaldırılması için verdiği mücadelenin azmi eşlik eder. Bu mücadele Crowther’ı bazen kendi insanlarıyla bazen krallarla karşı karşıya getirmiştir.

Ceren Han’ın dilimize çevirdiği Àjàyí’nin Yolculuğu, raflarda ve internet satış sitelerinde!