3.10.17

Tuhaf Dergi : Füruğ Ferruhzad dosyası!


Tuhaf Dergi’nin yeni sayısında; şairin eserlerinden alıntılarla özel olarak hazırlanan Füruğ Ferruhzad Sözlüğü ve Zülfü Livaneli’nin Füruğ denilince aklına gelenleri kaleme aldığı “Fariğ Oldum Aşktan, Hayattan” başlıklı çok özel yazısı yer alıyor.

Türkiye’nin önde gelen edebiyatçı, müzisyen ve gazetecilerini bir araya getiren Tuhaf Dergi, ekim ayında yedinci sayısıyla bayilerde yerini aldı.
Güçlü kadrosuyla ve iddialı tasarımıyla yine dikkat çeken Tuhaf Dergi’nin yeni sayısının kapağında okuyucuları; özgürlüğe olan aşkını temsil eden beyaz bir güvercinle, İranlı şair Füruğ Ferruhzad karşılıyor. Füruğ’nun İran kadınının başkaldırışını gerçekleştirdiğini söyleyen İranlı yazar Haşim Hüsrevşahi de bu çok özel dosyaya dahil oluyor.

Dergide şairin eserlerinden alıntılarla hazırlanan Füruğ Ferruhzad Sözlüğü okurlara her kelime için farklı anlamların kapılarını aralıyor.



Sözlükte ‘dünya’, ‘güzellik’, ‘hayat’, ‘anne’, ‘sessizlik’, ‘ses’, ‘sanat’, ‘ölüm’, ‘tanışmak’, ‘şair’ ve ‘şiir’ kelimeleri Füruğ’nun kendi cümleleriyle tanımlanıyor. Füruğ Ferruhzad Sözlüğü’nde ‘sanat’ her şeye daha fazla hassasiyet göstermek, ‘sessizlik’ söylenmemiş söz, ‘anne’ doğuştan günahkâr, ‘güzellik’ ise acı…

Yayın hayatına başladığı nisan ayından bu yana kültür sanat dünyasının en çok konuşulan konularından birisi olan Tuhaf Dergi’nin yedinci sayısında, açılış yazısını ünlü yazar Tarık Tufan kaleme aldı. ‘Sana da öyle gelmiyor mu?’ mottosuyla çıkan derginin yeni sayısında röportaj veren isimler ise; Türkiye’nin kuşkusuz en önemli müzik gruplarından biri olan MFÖ ve Pan’ın Labirenti, Hellboy, Suyun Şekli filmleriyle tanınan, Altın Aslan ödüllü yönetmen Guillermo del Toro.

Türkiye’nin en önemli foto muhabiri Ara Güler, müzisyen ve yazar Zülfü Livaneli, yazar Selim İleri, gazeteci Nebil Özgentürk, yazar Tarık Tufan, müzisyen Kalben, fotoğrafçı Mehmet Turgut, yönetmen Tayfun Pirselimoğlu, usta gazeteci Selahattin Duman, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden Ülkü Tamer ve dünya edebiyatının önemli isimlerinden İsrailli yazar Etgar Keret hikâyeleriyle Tuhaf Dergi’de yer alıyorlar. Türkiye’nin en önemli oyuncularından Ahmet Mümtaz Taylan ve uluslararası alanda birçok ödül sahibi, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden Hakan Günday ise Tahin Pekmez isimli köşelerinde başarısızlık üzerine konuşuyorlar.