26.12.17

'Zahirî Mekânda Arşiv' SALT Galata'da!




Zahirî Mekânda Arşiv enstalasyonu, tek bir kullanıcı tarafından etkileşimli olarak deneyimlenebilen üç boyutlu, bilgisayar üretimi bir ortam kuruyor.
Bir sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla bu ortama erişen kullanıcı, SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarından 1.700.000'i geçkin belgenin t-SNE makine öğrenme algoritmasıyla görselleştirildiği bir veri uzayında yolculuğa çıkıyor.
Refik Anadol'un 2017 tarihli enstalasyonu, sanatçının SALT davetiyle gerçekleştirdiği Arşiv Rüyası projesinin devamı olarak sunuluyor.

Anadol'un Google Artists and Machine Intelligence [Sanatçılar ve Makine Zekâsı] programıyla konuk sanatçı olarak çalıştığı dönemde kurguladığı enstalasyon, yakın gelecekteki araştırma imkânlarına bir öneri getiriyor.
Kullanıcı, öncelikle bir veri tüneline ulaşıyor. Kısa bir süre sonra bu tünel, içinde gezinilebilecek, üç boyutlu bir t-SNE veri uzayına dönüşüyor. Karşısında iki boyutlu olarak beliren arşivden fizikî bir ortamdaki gibi yararlanabilen kullanıcı, belgeler arasında özgürce hareket edip seçtiklerini yakından inceleyebiliyor.

22 ARALIK 2017 – 25 ŞUBAT 2018

SALT
Bankalar Caddesi 11
Karaköy 34420 İstanbul