10.11.20

Ülkü Oktay’dan tekinsiz kadın öyküleri: Vesvese

  

Ödüllü film senaryoları ve tiyatro oyunlarıyla tanıdığımız Ülkü Oktay’ın ilk öykü kitabı Vesvese, Sel Yayınları’ndan çıktı. 

‘Tuhaf’ kadınların ağzından tekinsiz hikâyeler anlatan kitap, bir yandan kasvetin yayıldığı bir yandan da ince mizahın satırlarına işlediği 10 öyküden oluşuyor. 

“İçleri vesvese, içleri ölüm ve yaşam dolu, tıpkı doğa gibi…” sözleriyle tarif edilen kadınlar -annesini özleyen kız çocukları, ‘cinli bu’ denilenler, doğurduğu çocuğundan korkanlar, başının üzerinde hayali bir taşla gezenler, içinde yılanla yaşayanlar- hepsi ayrı bir nefes olup bu kitapta dile dökülüyorlar. 

Okuru varoşlarda, köylerde ve kasabaların kenar mahallelerinde karanlık bir yolculuğa çıkaran “Vesvese”, toplumun kendilerinden beklediği rollere sığ(a)mayan, bunun için de ‘deli’, ‘cinli' diye yaftalanıp hayatın kenarına itilen kadınların hikâyelerini sözcüklere taşırken, Ülkü Oktay’ın sinemacı yönünün de katkısıyla, bu ‘tuhaf’ kadınlar sayfalardan taşıp capcanlı karakterlere dönüşüyorlar.


Ülkü Oktay

Sel Yayınları’ndan çıkan ve İrfan Sancı’nın genel yayın yönetmenliği, Zarife Biliz’in editörlüğünde hazırlanan kitabın kapağı Aslı Sezer tarafından tasarlandı. 

“Vesvese”, kitabevlerinde 18 TL’den satışa sunuldu.